קובנט גרדן

יום בלונדון בסוף טיול בצפון המדינה, עם זמן מאוד קצר להסתובב בעיר הביא אותי שוב למקום שהוא הכי לונדון וששובה את הלב כל פעם מחדש.
רבות נכתב על לונדון על רחבותיה ושכנותיה. מקומות היסטוריים, אטרקציות וחנויות צולמו, הוסרטו, פורטו ומופו. אז שאכתוב על קובנט גרדן ? - אני חושבת שכן כי יש מקומות שפשוט קוראים לך לכתוב עליהם.
בכל ביקור בלונדון תמצאו את עצמכם חוזרים לאזור, לשיטוט בין החנויות, למסעדה טובה, למופע בבית האופרה או באחד התאטראות שבסמוך. ביקור בלונדון גם אם זו הפעם הראשונה וגם אם זו הפעם החמישית לא יהיה שלם בלעדיו.
הוא לא רק אתר "חובה" לתיירים, גם לונדונים ימצאו את עצמם מגיעים לכאן שוב ושוב כי יש כל כך הרבה מה לעשות כאן...

שגיאת כתיב
השם המפורסם בלונדון הוא בכלל טעות באיות, שמו המקורי של האזור היה Convent Garden, גן המנזר, שהיה חלק ממנזר וסטמינסטר ושם גידלו את הירקות והפירות שסופקו לכנסיה.
ההיסטוריה המודרנית של האיזור מתחילה בסביבות 1630 כאשר האדמה שהייתה שייכת למנזר עברה "שינוי ייעוד" על ידי ארל ה-4 מבדפורד והפכה להיות זירת ניסויים בתכנון עירוני חדשני מאוד לאותה תקופה – הכיכר.

האדריכל אניגו ג'ונס הופקד על תכנון הכיכר ובהשפעה איטלקית היא זכתה לצורה מרובעת והייתה לכיכר המרובעת הראשונה בלונדון ואחת מתוך רבות שיבואו אחריה.
הכיכר המרובעת הפכה להיות כיכר ציבורית אך הייתה תוצאה אחת שהמתכננים לא חזו. האנשים שאכלסו את בתי המידות מסביב לכיכר מאסו בהמוני העם, בני המעמדות הנמוכים, שהסתובבו להם מתחת לבית בכיכר הציבורית ובכלל בשכונה והלכו לחפש להם מקום אחר, שקט יותר, לגור בו.
הכיכר הפכה לשוק לירקות ופירות ועם השנים הלך והתפתח לאיזור מוניטין מפוקפק עם ערבוביה של לחם, שעשועים ופשעים מזדמנים.

במרכז הכיכר נמצא שוק מקורה. המבנה, העשוי זכוכית וברזל, נבנה בשנת 1830, והוא אופייני לתקופה "התעשייתית" שבה נבנה והוא אחד הראשונים שנבנו באופן זה. אחריו נבנו בניינים ידועים נוספים, תוך שימוש בחומרים דומים, כמו בניין תחנת הרכבת ווטרלו ותחנת הרכבת סנט פנקרס.
עד לשנת 1973 הוא שמש כשוק לכל דבר. בנו של אחד ממוכרי הירקות בשוק יגדל להיות אחד מבמאי הקולנוע הידועים בעולם - אלפרד ה'צקוק.
לאחר שמבנה חדל לשמש כשוק הוא חולק לחללים קטנים יותר שאותם מאכלסות כיום חנויות אופנתיות לבגדי מעצבים, פרטי נוי, ספרים, ברים ומסעדות. בצד חנויות מרשתות מוכרות שניתן למצוא בכל רחוב קניות בלונדון ישנן כאן גם חנויות אחרות וכל אחד כמעט יוכל למצוא כאן משהו מיוחד. בחלל שנותר פנוי תחת המתחם המקורה, ישנם שלושה שווקים: Apple Market, Jubilee Market ו-East Colonnade Market.

ביום שני מוקדש השוק לאספנות ולעתיקות:

למרגלות כנסיית סנט פול שבמערב הכיכר נוהגים להופיע מזה מאות שנים אמני רחוב וזהו המקום היחיד בלונדון בו הם רשאים לפעול. גם כנסיה זו תוכננה על ידי אינגו ג'ונס וזכתה לכינוי "כנסיית השחקנים" אולי בגלל כל התיאטראות שנמצאים כאן. בנייתה הושלמה בשנת 1633 ומסופר שהאדריכל התבקש לתכנן כנסיה שלא "תהיה הרבה יותר טובה מאסם תבואה" ולכך ענה " אם כך, אתכנן את האסם היפה ביותר באנגליה".

אז מה לעשות בקובנט גרדן:
חוץ מלשוטט לקנות ולאכול, האיזור מלא בתאטראות ובסמוך לכיכר נמצא גם בית האופרה המלכותי (Royal Opera House). כשמתכננים ביקור בלונדון שווה לבדוק לפני שמגיעים לעיר את תכנית המופעים כאן. ואם מגיעים למופע כדאי להגיע קצת לפני ולשבת בבר הענק והיפה בקומה התחתונה.

במקור נבנה כאן מבנה תאטרון אך בשנת 1732 וכמו שמקובל בלונדון, נשרף המקום עד היסוד. הבניין הקיים היום הוא משנת 1858.

Royal Opera House
גם לרחובות הסמוכים יש אופי ויופי

מתחנת האנדרגרונד אפשר ללכת מרחק הליכה קצר דרך רחוב Neal ולהגיע לכיכר שנקראת Seven Dials ("שבע החוגות") - כיכר המחברת שבעה רחובות שכולם מלאים במסעדות וחנויות מעוצבות. במרכז הכיכר נמצא עמוד ועליו שישה שעוני שמש (חיבור לרחוב השביעי נוצר לאחר הצבת העמוד).
העמוד המקורי שהיה כאן נהרס על ידי ההמון לאחר שבשנת 1773 נפוצה שמועה כי בדיוק מתחת למרכז הכיכר, היכן שנמצא העמוד מצוי אוצר. האוצר הממוצא לא נמצא ורק כעבור שנם רבות שוקמה הכיכר והוצב כאן עמוד חדש שהוא העתק של המקורי.
התנועה כאן זורמת באטיות וכיף לשוטט בין הרחובות הצרים שמלאים חנויות מיוחדות, שונה כל כך מהרחובות הסואנים של ריגנט ואוקספורד וחנויות הענק שבהן.

Seven Dials

ומה עוד בסביבה?
אפשר לשוטט גם מקובנט גרדן לכיוון הטיילת על התמזה שנמצאת במרחק לא רב מדרום למתחם, ברחובות האלו כמה תאטראות ידועים ומסעדות טובות. על התמזה ניצב סומרסט האוס (Somerset House) שנבנה במחצית השנייה של המאה ה-18. במקום נמצא אוסף קורטולד וגלריה המציגה תערוכות מתחלפות וחצר פנימית יפה שבקיץ יש בה מזרקה ומופעים מוזיקליים ובחורף לקראת חג המולד הופכת לזירת החלקה על הקרח שנחשבת לאחת הטובות בלונדון.
ההחלקה על הקרח הרגישה כמו מסיבה גדולה עם מוסיקה ואורות ואווירה נהדרת.

ואכן אם המקום הזה יפה בקיץ הרי בחורף הוא עוטה יופי מיוחד -אז אי אפשר בלי כמה תמונות קסומות של חורף:




אם אתם באזור פשוט תלכו ברגל. המרחק בין התחנה של Leicester Square לתחנה של Covnet Graden הוא פחות מעשר דקות הליכה מעניינת - יותר קצר ללכת ברגל מאשר לרדת לתחנת רכבת עמוסה אחת ולצאת בשנייה. גם מאיזור piccadilly circus, אפשר ללכת ברגל. כל תחנות הרכבת האלה מאוד סמוכות אחת לשניה.
כדרכם של מקומות החביבים על תיירים ומקומיים כאחד הוא די הומה בסופי שבוע, אך מפצה על הצפיפות אווירה נהדרת ושלל מופעים.
גם אם לא תתכננו כנראה שתגיעו לכאן... אבל שילוב מוצלח יכול להיות ביקור בקובנט גרדן, ארוחת ערב מוקדמת באחת מהמסעדות המצויינות באזור ומופע.
ההחלקה על הקרח בסומרסט האוס מאוד מבוקשת וכדאי להזמין כרטיסים מראש כמה חודשים לפני.